"Τα πανηγύρια αυτά έχουν πολυσύνθετο χαρακτήρα: ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό. Την αρχή τους τη βασίζουν στην ανάμνηση κάποιου γεγονότος τοπικής ή ευρύτερης ιστορικής αξίας. Τα μεγαλύτερα πανηγύρια που αποτελούν και πυρήνες των υπολοίπων είναι του Αη-Συμιού στο Μεσολόγγι και της Αγι’-Αγάθης στο Αιτωλικό."

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

στον Αη - Συμιό, στον πλάτανο...

Η συντακτική ομάδα του "Νταούλι & Ζουρνά" εύχεται καλόν Αη-Συμιό σε όλους τους πανηγυριστές και επισκέπτες που θα παρευρεθούν το τετραήμερο (2-5/6) στο Μεσολόγγι. Το έχουμε ανάγκη να περάσουμε καλά και να αναβιώσουμε ένα έθιμο που χαρακτηρίζεται ως αρχαία συνήθεια. Πάντα με υγεία και ευτυχία για όλο τον κόσμο.

YΓ. Καλό μήνα σε όλο τον κόσμο και καλό καλοκαίρι να έχουμε.

"Πάλε καλές αντάμωσες,
πάλε ν' ανταμωθούμε
στον Αη - Συμιό, στον πλάτανο
και στην κρύα βρυσούλα..."


Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: 

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012
8:00 μμ Προβολή φωτογραφιών με θέμα «Η φωτογραφία μέσο μνήμης και προϊόν έμπνευσης του πανηγυριού του Αη – Συμιού» . Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο (στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου). Το βράδυ οι παρέες των αρματωμένων και των καβαλαραίων συγκεντρώνονται και γλεντούν στα στέκια τους.


Κυριακή 3 Ιουνίου 2012
7:30 μμ. Οι παρέες μπροστά στον Άγιο Σπυρίδωνα προσεύχονται και παίρνουν την σημαία των Εξοδιτών από τον εφημέριο του Ιερού Ναού.
8:30 μμ. Τρισάγιο στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων, παρουσία των Αρχών της Περιφέρειας και της Πόλης. Στη συνεχεία οι αρματωμένοι και οι καβαλαραίοι ξεκινούν για το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεών διασχίζοντας την Πόλη χορεύοντας με τα νταούλια και τους ζουρνάδες. Το γλέντι συνεχίζεται όλη τη νύχτα στο ιστορικό μοναστήρι.
**Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, θα παρέχει, για όποιον το επιθυμεί, δωρεάν μετακίνηση με τουριστικά λεωφορεία, για να μεταβεί από το Μεσολόγγι στο Μοναστήρι του Αγίου Συμεών.
Τα λεωφορεία θα αναχωρούν κάθε τέταρτο της ώρας, από τις 10:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί της Δευτέρας 4 Ιουνίου, από το χώρο στάθμευσης της παλιάς Ηλεκτρικής (οδός Σπ.Μουστακλη).


Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012
10:00 πμ Τρισάγιο στο μεγάλο Σταυρό, μνημείο των πεσόντων κατά την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και κατάθεση στεφάνων.
7:30 μμ Επιστροφή πανηγυριστών στην πόλη και το γλέντι συνεχίζεται όλη τη νύχτα.


Τρίτη 5 Ιουνίου 2012
7:30 μμ Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στη μάχη της Κλείσοβας στο ιστορικό νησάκι. Συμμετέχει ο Σύλλογος «Οι φίλοι της Λιμνοθάλασσας». Όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν θα μεταφερθούν στην Κλείσοβα με γαΐτες και πριάρια.

1 σχόλιο:

  1. Ωραία και η φετινή αφίσα. Καλό και το πρόγραμμα. Άντε καλό Αη-Συμιό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή