"Τα πανηγύρια αυτά έχουν πολυσύνθετο χαρακτήρα: ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό. Την αρχή τους τη βασίζουν στην ανάμνηση κάποιου γεγονότος τοπικής ή ευρύτερης ιστορικής αξίας. Τα μεγαλύτερα πανηγύρια που αποτελούν και πυρήνες των υπολοίπων είναι του Αη-Συμιού στο Μεσολόγγι και της Αγι’-Αγάθης στο Αιτωλικό."

Αγία Παρασκεύη

Το εξωκλήσσι
Στα ανατολικά του βουνού του Σκοπά στη θέση "Πόρτες" και σε μια απόσταση των 8 χιλιομέτρων από την έδρα του δήμου Οινιαδών, το Νεοχώρι, βρίσκεται το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Κτίστηκε τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και αφέθηκε στο έλεος της καταστροφής με την έναρξη της επαναστάσεως του 1821.

Στα 1870 τα αδέρφια Κωνσταντίνος και Θεόδωρος Γαλάνης ανακαλύπτουν στην τοποθεσία που άλλοτε δέσποζε το μικρό εξωκκλήσι τη μοναδική εικόνα που διασώθηκε .Με πρωτοβουλία τους αποφασίζουν να το αναστηλώσουν ,καθώς και με τη συνδρομή των Κωνσταντίνου Αναγνωστόπουλου και Αναγνώστη Παπαγιαννόπουλου και άλλων κατοίκων καταφέρνουν να το αποπερατώσουν στην παλιά του τοποθεσία .Από τότε δέχεται τη φροντίδα άλλοτε κάποιου μοναχού ,όπως αυτή του κεφαλλονίτη Στεφανή ,άλλοτε των κατοίκων της περιοχής και πλέον στα νεότερα χρόνια συντηρείται και διατηρείται από τα δημοτικά διοικητικά όργανα του δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Οινιαδών.

Η χάρη της Αγίας Παρασκευής γιορτάζεται στις 26 Ιουλίου από τους κατοίκους της περιοχής σε ένα πανηγυρικό κλίμα που συνοδεύεται από τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού. Έχει εθνικοθρησκευτικό χαρακτήρα και σ' αυτό, από το 1900, μετέχουν και παρέες αρματωμένων, ενώ υπάρχει και συμμετοχή καβαλαραίων. Ως πρώτοι αρματωμένοι αναφέρονται οι Σπύρος Τίγκας, Απόστολος Αλέτράς και Νικόλαος Καρατζογιάννης.