"Τα πανηγύρια αυτά έχουν πολυσύνθετο χαρακτήρα: ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό. Την αρχή τους τη βασίζουν στην ανάμνηση κάποιου γεγονότος τοπικής ή ευρύτερης ιστορικής αξίας. Τα μεγαλύτερα πανηγύρια που αποτελούν και πυρήνες των υπολοίπων είναι του Αη-Συμιού στο Μεσολόγγι και της Αγι’-Αγάθης στο Αιτωλικό."

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Oι μέρες κοντεύουν. Tα νταούλια και οι ζουρνάδες είναι έτοιμα να ηχήσουν για ακόμη μια χρονιά στην πλαγιά του Αράκυνθου. Γι' αυτό το "Νταούλι και ζουρνάς" σας παρουσιάζει έξι βίντεο με τον αείμνηστο μάστορα Απόστολο Μπέκο, γνωστό σε όλους "Καλό".

Έναν από τους μεγαλύτερους και τελευταίους ντόπιους ζουρνατζήδες. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι και εκεί δέχτηκε τα πρώτα του μουσικά ακούσματα του ζουρνά, από τον πατέρα του Δημοσθένη, ο οποίος έπαιζε μπάσο. Το πρώτο του όργανο που μαθαίνει, για να το εγκαταλείψει στη συνέχεια και να ασχοληθεί με το ζουρνά, είναι το κλαρίνο. Ως υπεύθυνος ζυγιάς συμμετείχε στα πανηγύρια από την ηλικία των 20 χρονών. Έφυγε από κοντά μας το 2011 αφήνοντας ένα τεράστιο κενό. 












ευχαριστούμε το ΙΕΡΑ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ που ανέβασε αυτό το σπάνιο αρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου