"Τα πανηγύρια αυτά έχουν πολυσύνθετο χαρακτήρα: ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό. Την αρχή τους τη βασίζουν στην ανάμνηση κάποιου γεγονότος τοπικής ή ευρύτερης ιστορικής αξίας. Τα μεγαλύτερα πανηγύρια που αποτελούν και πυρήνες των υπολοίπων είναι του Αη-Συμιού στο Μεσολόγγι και της Αγι’-Αγάθης στο Αιτωλικό."

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ρεβανί, το παραδοσιακό μας γλυκό

Μεσολόγγι: "Σε κάθε σπίτι κερνιούνται με ούζο και ρεβανί."

Αιτωλικό: "Αυτή τη μέρα βάζουν στα τραπέζια τους τα ‘’αγκωνάρια‘’, 
όπως συνηθίζουν να αποκαλούν το γλυκό ριβανί"


Είναι ίσως το πιο γνωστό γλυκό της Αιτωλίας. Μιλάμε φυσικά για την παραδοσιακή ρεβανί (ριβανί) η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πανηγυριών μας και των γιορτών μας. Για εσάς που δεν έχετε δοκιμάσει σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Σας παρουσιάζουμε την συνταγή του γλυκού από το 1903 για να την έχετε όλοι και να την δοκιμάσετε, είναι πολύ εύκολη. 

το γλυκό της Αιτωλίας 
Υλικά για την ρεβανί (νηστίσιμο):
6 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ελαιόλαδο
ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
2 βανίλιες

λίγο ούζο
1 κιλό σιμιγδάλι ψηλό
500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
2 ξύλα κανέλας

1 1/2 κ. ζάχαρη


Εκτέλεση:
- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά πλην από το σιμιγδάλι. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε όλο το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένα μείγμα που δεν κολλάει στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει μόνο του από την κουτάλα.
- Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και βάζουμε το μείγμα σε ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Κόβουμε το γλυκό σε ρόμβους χαράζοντας το.

Στη μέση από κάθε κομμάτι βάζουμε ένα αμύγδαλο ή ένα γαρύφαλλο.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 55 λεπτά.
Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.


Καλοφάγωτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου