"Τα πανηγύρια αυτά έχουν πολυσύνθετο χαρακτήρα: ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό. Την αρχή τους τη βασίζουν στην ανάμνηση κάποιου γεγονότος τοπικής ή ευρύτερης ιστορικής αξίας. Τα μεγαλύτερα πανηγύρια που αποτελούν και πυρήνες των υπολοίπων είναι του Αη-Συμιού στο Μεσολόγγι και της Αγι’-Αγάθης στο Αιτωλικό."

Ιωάννη Προδρόμου

Το ξωκκλήσι μέσα στα δέντρα
Το πανηγύρι αυτό σήμερα πραγματοποιείται στις 29 Αυγούστου, γιορτή της Αποτομής της κεφαλής του Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννου. Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει την οργάνωση του ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος. Η αρχική του μορφή έχει αλλοιωθεί. Ντύνονται και εδώ αρματωμένοι, αλλά υπάρχει και η συμμετοχή των γυναικών του συλλόγου, οι οποίες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές γλεντούν με τους άντρες σε μια παρέα. 

Το πανηγύρι το πρωτοξεκίνησε το 1917 ο Σπύρος Κώνστας, κατ΄απομίμηση του πανηγυριού της Αγι' - Αγάθης, στο οποίο πήγαινε επί χρόνια αρματωμένος, όταν ακόμα διέμενα στη Σταμνά. Παλιότερα άρχιζε την Κυριακή του Πάσχα. Το απόγευμα συγκεντρώνονταν όλοι στην πλατεία της εκκλησίας και ξεκινούσε ο χορός με πρώτο τον παπά του χωριού. Τη Δευτέρα πήγαιναν όλη τη μέρα και γλεντούσαν στον Άγιο Ταξιάρχη, το απόγευμα γύριζαν, για να συνεχίσουν το γλέντι στο χωρίο και την Τρίτη πήγαιναν στον Αη - Γιάννη. 

Το πανηγύρι διατηρήθηκε μέχρι το έτος 1956. Μετά σταμάτησε για πέντε χρόνια και από το 1963 με πρωτοβουλία του Γ.Σ. Κώνστα πραγματοποιείται στις 29 Αυγούστου.

Απ' το βιβλίο του Γ..Κομζιά ''Το πανηγύρι της Αγι' - Αγάθης'', Αιτωλικό 1999.