"Τα πανηγύρια αυτά έχουν πολυσύνθετο χαρακτήρα: ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό. Την αρχή τους τη βασίζουν στην ανάμνηση κάποιου γεγονότος τοπικής ή ευρύτερης ιστορικής αξίας. Τα μεγαλύτερα πανηγύρια που αποτελούν και πυρήνες των υπολοίπων είναι του Αη-Συμιού στο Μεσολόγγι και της Αγι’-Αγάθης στο Αιτωλικό."

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

στον Αη - Συμιό, στον πλάτανο...


Η συντακτική ομάδα του "Νταούλι & Ζουρνά" εύχεται καλόν Αη-Συμιό σε όλους τους πανηγυριστές και επισκέπτες που θα παρευρεθούν το τετραήμερο (7-10/6) στο Μεσολόγγι. Το έχουμε ανάγκη να περάσουμε καλά και να αναβιώσουμε ένα έθιμο που χαρακτηρίζεται ως αρχαία συνήθεια. Πάντα με υγεία και ευτυχία για όλο τον κόσμο.

"Πάλε καλές αντάμωσες,
πάλε ν' ανταμωθούμε
στον Αη - Συμιό, στον πλάτανο
και στην κρύα βρυσούλα..."

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: 


Σάββατο 7 Ιουνίου 2014
Σημαιοστολισμός και φωταγώγηση της Ιεράς Πόλεως
Το βράδυ οι παρέες των αρματωμένων και των καβαλαραίων συγκεντρώνονται και γλεντούν στα στέκια τους.

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014
7:30 μμ. Οι παρέες μπροστά στον Άγιο Σπυρίδωνα προσεύχονται και παίρνουν την σημαία των Εξοδιτών από τον εφημέριο του Ιερού Ναού.

8:30 μμ. Τρισάγιο στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων, παρουσία των Αρχών της Περιφέρειας και της Πόλης. Στη συνεχεία οι αρματωμένοι και οι καβαλαραίοι ξεκινούν για το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεών διασχίζοντας την Πόλη χορεύοντας με τα νταούλια και τους ζουρνάδες. Το γλέντι συνεχίζεται όλη τη νύχτα στο ιστορικό μοναστήρι.

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014
Το πρωί τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Συμεών.
Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται και στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Κλείσοβα.10:00 πμ Τρισάγιο στο μεγάλο Σταυρό, μνημείο των πεσόντων κατά την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και κατάθεση στεφάνων.

7:30 μμ Επιστροφή πανηγυριστών στην πόλη και το γλέντι συνεχίζεται όλη τη νύχτα.

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014
7:30 μμ Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στη μάχη της Κλείσοβας στο ιστορικό νησάκι. Συμμετέχει ο Σύλλογος «Οι φίλοι της Λιμνοθάλασσας». Όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν θα μεταφερθούν στην Κλείσοβα με γαΐτες και πριάρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου