"Τα πανηγύρια αυτά έχουν πολυσύνθετο χαρακτήρα: ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό. Την αρχή τους τη βασίζουν στην ανάμνηση κάποιου γεγονότος τοπικής ή ευρύτερης ιστορικής αξίας. Τα μεγαλύτερα πανηγύρια που αποτελούν και πυρήνες των υπολοίπων είναι του Αη-Συμιού στο Μεσολόγγι και της Αγι’-Αγάθης στο Αιτωλικό."

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ο Λιατσκοβίτης (ηχογράφηση)

Ο Λιατσκοβίτης είναι ένας πολεμικός σκοπός και από τους πιο παλιούς στην παράδοση των πανηγυριών μας. Είναι ένας χορός που χρειάζεται αρκετή ευλυγισία και γερή μέση. Λίγοι υπήρξαν άξιοι χορευτές. 

Στο πανηγύρι της Αγι' Aγάθης αυτός που άφησε ιστορία στο Λιατσκοβίτη ως μεγάλος χορευτής ήταν ο Νάσος Καφρίτσας. Λέγεται πως όταν χόρευε στη πλατεία το Αιτωλικού σταματούσαν τα πάντα και μαζεύονταν όλοι να τον δουν να χορεύει το Λιατσκοβίτη. Λέγεται ακόμη πως έφερνε στροφή και στη συνέχεια πηδούσε ψηλά στον αέρα εναρμονισμένος με τον αργό και  ιδιόρρυθμο χτύπο του νταουλιού. 

Σήμερα δυστυχώς έχουν εκλείψει οι ικανοί δεξιοτέχνες που μπορούν να αποδώσουν τον σκοπό αυτό. Στην ηχογράφηση παίζει ο αείμνηστος δεξιοτέχνης Πάνος Μπέκος και είναι από την παρέα του καπετάνιου Μάκου Τσίντζου στο πανηγύρι της Αγιαγάθης στη δεκαετία του 80΄. 

Στην φωτογραφία χορεύει ο αείμνηστος Σπύρος Κικάτος γνωστός για την χορευτική του δεινότητα στους δύσκολους χορούς όπως η Παπαδία και ο Αλάμπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου