"Τα πανηγύρια αυτά έχουν πολυσύνθετο χαρακτήρα: ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό. Την αρχή τους τη βασίζουν στην ανάμνηση κάποιου γεγονότος τοπικής ή ευρύτερης ιστορικής αξίας. Τα μεγαλύτερα πανηγύρια που αποτελούν και πυρήνες των υπολοίπων είναι του Αη-Συμιού στο Μεσολόγγι και της Αγι’-Αγάθης στο Αιτωλικό."

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Προεόρτια του Αη-Γιάννη

Άρχισε το Ευηνοχώρι να κινείται σε Αη Γιαννιώτικους ρυθμούς πλέον με τις δύο παρέες των πανηγυριστών να ετοιμάζονται για το μεγάλο αυτό Μποχωρίτικο παραδοσιακό πανηγύρι μας. Οι δύο σύλλογοι με τις παρέες των Αρματωμένων που τις ημέρες του πανηγυριού είναι αυτόνομες, με τον Καπετάνιο τους και τα παλικάρια του να λειτουργούν σε μορφή "νταϊφά", όρισαν τα προεόρτια τους (ρεφενές) αφ’ ενός μεν του ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ για το Σάββατο 9 Ιουνίου το βράδυ, αφ’ ετέρου δε της ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΛΥΔΩΝΑΣ την Παρασκευή 15 Ιουνίου το βράδυ.

Φέτος ειδικά, λόγω της αργίας του Σαββατοκύριακου (23 & 24 Ιουνίου) προβλέπεται μεγάλη κοσμοσυρροή στο Ευηνοχώρι, για να γλεντήσουν με τους Αρματωμένους στο πανηγύρι τ’ Αη Γιαννιού στους ρυθμούς της παράδοσης και της Ελληνικής Λεβεντιάς με το νταούλι και τον ζουρνά. Καλόν Αη Γιάννη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου