"Τα πανηγύρια αυτά έχουν πολυσύνθετο χαρακτήρα: ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό. Την αρχή τους τη βασίζουν στην ανάμνηση κάποιου γεγονότος τοπικής ή ευρύτερης ιστορικής αξίας. Τα μεγαλύτερα πανηγύρια που αποτελούν και πυρήνες των υπολοίπων είναι του Αη-Συμιού στο Μεσολόγγι και της Αγι’-Αγάθης στο Αιτωλικό."

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Έφυγε ο "Αλχάτζ"


Ήταν άλογο ιπποδρόμου που από νεαρή ηλικία γνώρισε την βάναυση συμπεριφορά των ανθρώπων, χρησιμοποιήθηκε προς χάριν των στοιχημάτων και του χρήματος στο βωμό του οποίου οι άνθρωποι παύουν να είναι άνθρωποι. Το άλογο αυτό βρήκε την θαλπωρή που του άξιζε στα χέρια του Σταμάτη Σακκά μέχρι το τέλος της ζωής του. Σε ηλικία 26 ετών, μόλις πριν μια βδομάδα, ο Αλχάτζ, ίσως το μακροβιότερο άλογο στην περιοχή του Αιτωλικού, άφησε την τελευταία του πνοή.


Ο Σταμάτης Σακκάς πλημμυρισμένος από συγκίνηση μου είπε τα παρακάτω:
«Οι παλιοί έλεγαν έχεις άλογο ,έχεις ευλογία …κάτι ξέρανε. Το άλογο δεν είναι σύντροφος μόνο στα πανηγύρια, τις επιδείξεις, στους αγώνες και στη δουλειά. Το άλογο για μας που τα ζούμε από κοντά είναι ο φίλος που σε βοήθα να ξεπερνάς δυσκολίες ,να νιώθεις περήφανος γι’αυτό που είσαι, να νιώθεις ελεύθερος.

Αυτή την περηφάνια και την ελευθερία μου’μαθε ο Αλχάτζ στις ατέλειωτες βόλτες μας. Με έμαθε να συνεργάζομαι και να υπομένω, να μην τα παρατώ ποτέ και να αγωνίζομαι.

Τα περισσότερα παιδιά που ασχολούνται με τα άλογα τα γνωρίζουν αυτά , έχουν παρόμοιες εμπειρίες από μαθήματα συμπεριφοράς και ζωής από τα άλογά τους. Τα παρεξηγημένα αυτά παιδιά παραμένουν παιδιά γιατί το άλογο τους κουβαλάει το παραμύθι των παιδικών τους χρονών…τα όνειρα τους. Αντίο φίλε»
πηγή: etoliko-views

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου