"Τα πανηγύρια αυτά έχουν πολυσύνθετο χαρακτήρα: ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό. Την αρχή τους τη βασίζουν στην ανάμνηση κάποιου γεγονότος τοπικής ή ευρύτερης ιστορικής αξίας. Τα μεγαλύτερα πανηγύρια που αποτελούν και πυρήνες των υπολοίπων είναι του Αη-Συμιού στο Μεσολόγγι και της Αγι’-Αγάθης στο Αιτωλικό."

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Αη Γιάννης στο χθες

Μποχωρίτικη παρέα Αρματωμένων 1908
¨…μην το πιεις κι ολότελα κι αιώνια μας ξεχάσεις
βάλε τα σημάδια σου το δρόμο να μη χάσεις….¨


Δυό στίχοι του Κωστή Παλαμά αρκούσαν να φέρουν στη μνήμη μου όλους εκείνους που κάποτε χόρεψαν στους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού. Παλιούς συντρόφους Αρματωμένους, που μαζί τραγουδήσαμε κι αντάμα χορέψαμε κι αστειευτήκαμε. Όλους αυτούς που κράτησαν για πάνω από ενάμιση αιώνα το Μποχωρίτικο πανηγύρι των Αρματωμένων του Αη Γιάννη και ήρθε έτσι το ίδιο αγνό σε μας, όπως το παρέλαβαν κι αυτοί απ’ τους πατεράδες τους και τους παππούδες τους.

Παλιοί Μποχωρίτες όλοι τους…


Ξεκινούσαν κι’ αυτοί στους ίδιους δρόμους που τραβάμε κι εμείς σήμερα χορεύοντας για το παλιό τότε ξωκλήσι του Αη Γιάννη, στα ριζά του Ζυγού , κρατώντας ένα παλιό συνήθειο , το Αντάμωμα των Κλεφτών με τις φαμέλιες τους. Παλιοί Καπεταναίοι Αη Γιαννιώτες με τα παλικάρια τους, ασπρόμαυρες θολές φωτογραφίες του χθες , που τώρα έχουν τη δική τους αιώνια παρέα και ζυγιά, όλοι μαζί αντάμα σε ένα παντοτινό γιορτάσι.

Τι να πρωτοθυμηθώ και τι να πρωτονομάσω , χωρίς να ξεχάσω κανέναν. Λεβέντες Μποχωρίτες που φορώντας τη φουστανέλα και τις ασημοαρματωσιές τους ήταν κάθε χρόνο στις 23 και 24 Ιούνη εκεί, στ’ Αη Γιαννιού το πανηγύρι. Ο Κανόνιας καπετάνιος που ανάστησε ξανά το πανηγύρι , κι από κοντά του κι άλλοι, ο Βλαχογιώργος, ο Ντάλλης, ο Καλέας κι ο Παπακώτσος κι άλλοι τόσοι ακόμη. Ο Γιαννάκης θάναι σίγουρα εκεί, μαζί τους, μαζί με τον Καραγιάννη και τον Σαλέα, τη θαυμαστή ζυγιά τους. Και θα γλεντάμε κάθε χρόνο μαζί στ’ Αη Γιαννιού του Ριγανά, αυτοί εκεί ψηλά κι εμείς εδώ, στα ίδια στέκια που γλεντούσαν κι αυτοί σαν ήταν ανάμεσά μας. 

Το φετινό μας Πανηγύρι των Αρματωμένων τ’ Αη Γιαννιού, η Παρέα του Λαογραφικού Συλλόγου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ τιμώντας όλους αυτούς που δεν είναι πια ανάμεσά μας , θα το αφιερώσει στη μνήμη όλων εκείνων των Μποχωριτών που χόρεψαν, τραγούδησαν και γλέντησαν στους Μποχωρίτικους δρόμους με τον ζουρνά και το νταούλι, αφήνοντας σε μας να συνεχίσουμε ότι πολυτιμότερο υπάρχει.

Την Παράδοση… Κι όλοι μαζί θα πιούμε το πρώτο ποτήρι κρασί σ' αυτό που μας αφήσαν κάθε χρόνο... Στο Πανηγύρι τ' Αη Γιαννιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου